ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Sink and plug hole

Εάν βρίσκετε στο νιπτήρα σας περισσότερες τρίχες από ότι συνήθως και δε διανύετε μια περίοδο έντονου άγχους, τότε είναι πολύ πιθανό αυτό που βλέπετε να είναι πρώιμες ενδείξεις ανδρικής τριχόπτωσης.

Male pattern baldness

Ενδεχομένως να χάνετε μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού και πιθανώς να παρατηρείτε σημάδια υποχώρησης του ορίου τριχοφυΐας, ή και τα δύο.

Hereditary hair loss

Ίσως έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπτώματα και σε άλλα μέλη του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ότι θα παρουσιάσετε και εσείς ακριβώς τα ίδια συμπτώματα, πιθανώς η δική σας τριχόπτωση να είναι λιγότερο, το ίδιο ή περισσότερο έντονη.

Hair loss stress

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση οφείλεται σε φάρμακα, άγχος, κακή διατροφή, χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και σε τεχνικές περιποίησης των μαλλιών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ;

Ο κύκλος ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας

H ανάπτυξη της τρίχας εξελίσσεται σε διαφορετικούς κύκλους. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει τη φάση ανάπτυξης (αναγένεση), τη φάση κατάπτωσης (καταγένεση) και τη φάση ανάπαυσης (τελογένεση). Στην τριχόπτωση που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται λόγω των ορμονών και ο χρόνος του κύκλου ανάπτυξης μειώνεται.

Πώς προκαλείται η αραίωση;

Σε κάθε κύκλο ανάπτυξης παράγονται λεπτότερες, πιο κοντές και λιγότερο ορατές τρίχες. Με το πέρασμα του χρόνου, ορισμένοι θύλακες καταστρέφονται με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται μαλλιά. Η συχνότερη αιτία της ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ). Η κληρονομικότητα, οι ορμόνες και η ηλικία επηρεάζουν σημαντικά αυτήν την πάθηση. Στην ανδρογενετική αλωπεκία, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται.

Κατανοώντας την τριχόπτωση

Ας εξετάσουμε αρχικά την καθημερινή τριχόπτωση. Το κεφάλι ενός ενήλικα έχει κατά μέσο όρο 100.000 τρίχες και οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν από 40 έως 120 από αυτές τις τρίχες καθημερινά, στο πλαίσιο ενός υγιούς κύκλου ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας.

Τι είναι η μη φυσιολογική τριχόπτωση;

Παρατηρείτε αραίωση των μαλλιών σας στο επάνω μέρος του κεφαλιού ή υποχώρηση του ορίου τριχοφυΐας στους κροτάφους; Παρόλο που ίσως αυτή η τριχόπτωση να οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, φαρμακευτική αγωγή, κακή διατροφή, παρεμβατικές τεχνικές περιποίησης των μαλλιών ή έντονο στρες, στο 95% των περιπτώσεων η αιτία είναι κληρονομική και είναι γνωστή ως τριχόπτωση ανδρικού τύπου ή ανδρογενετική αλωπεκία.

Στην περίπτωση της κληρονομικής τριχόπτωσης, τα γονίδια και οι ορμόνες του οργανισμού προκαλούν την έντονη συρρίκνωση των θυλάκων, οι οποίοι δεν μπορούν συνεπώς να αναπτύξουν νέα τριχοφυΐα. Με την πάροδο του χρόνου, η σταδιακή συρρίκνωση κάποιων θυλάκων του τριχωτού της κεφαλής οδηγεί σε μείωση της διάρκειας του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών. Οι τρίχες γίνονται πιο λεπτές και κοντές, έως ότου σταματήσει εντελώς η τριχοφυΐα.

Ευτυχώς, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Ο αφρός και το διάλυμα Regaine® αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κληρονομική τριχόπτωση.